neděle 10. května 2020

Justin a Erica Sonnenburgovi: Zdravá Střeva

Za prvních sedm měsíců s mimčem jsem stihla přečíst šílené množství knížek. Takovéhle množství za tak krátkou dobu už asi nikdy v životě nestihnu přečíst. Takže se dostalo i na knížky, které jsem měla rozečtené docela dlouho, ale kvůli přípravě na atestaci a práci (volila jsem jako oddechovou literaturu spíše beletrii), se na ně nedostávalo moc času.

Po přečtení téhle knihy se u nás zvýšilo množství zkonzumovaného kysaného zelí, oříšků, kysaných mléčných výrobků a luštěnin. Až budou k tomu podmínky, tak se chystám naložit si kimchi. A to jen kvůli tomu, že se člověk doví, co všechno ten náš druhý mozek  ve střevech dokáže ovlivnit.

Kniha je pěkně napsaná, jsou v ní citace z odborných článků, takže pokud Vás něco více zaujme, jde pátrat i jinde.

Taková zásadní zjištění, co jsem si z knihy odnesla jsou.. 


1) Mateřské mléko není jen to nejlepší, co lze malému děťátku dát ohledně jeho výživy, ale je to i základní potrava pro miminkovskou mikrobiotu. "Mateřské mléko obsahuje speciální oligosacharidy s neuvěřitelně komplexní strukturou, kterou lidi nedokáží strávit. Tyhle oligosacharidy totiž slouží jako potrava pro naši mikrobiotu, především pro druh Bifidobacterium. A zároveň je využívaná kmenem Bacteroides, který zase tráví spíše zeleninu, takže vlastně předpřipravuje střevo na příjem tuhé stravy." Tyhle chytré oligosacharidy zatím žádný komerční výrobce umělé výživy nedokázal napodobit.

2) Porod císařským řezem dokáže velice silně ovlivnit mikrobiotu jedince, kdy jsou děti kolonizovány spíše kožními bakteriemi než bakteriemi ze střeva maminky při normálním porodu. Taktéž antibiotika podaná dítěti brzy po porodu dokáží s bakteriemi ve střevech výrazně zamávat. Proto autoři doporučují používat probiotika a nebo stěry z pochvy maminky, které se naočkují na kůži miminka, aby se ten přenos bakterií aspoň nasimuloval.

3) Tlusté střevo je řídící centrum našeho imunitního systému. Náš imunitní systém s mikrobiotou komunikuje a mikrobiota vlastně ovládá nastavení našeho imunitního systému. S narůstající desinfekční našeho života se snižuje míra vystavení mikrobům potřebná pro zatížení našeho imunitního systému. Izolujeme se od půdních bakterií. Všechno tohle může vést k nárůstu počtu autoimunitních chorob v populaci. Časté používání antibiotik u dětí koreluje s rizikem rozvoje astmatu.

4) Bezmikrobní myši mají sklon k obezitě, mají deprese a více autoimunitních chorob.

5) Důležité je jíst nejen kysané výrobky, ale i potravu bohatou na vlákninu, která slouží jako potrava pro mikrobiom.

Určitě doporučuji všemi deseti, kdo se jen trochu zajímá o tuhle problematiku.

3 komentáře:

  1. Razím heslo "všeho s mírou", je totiž životu nebezpečné ládovat tři chlapy luštěninami častěji, než je zdrávo :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Plně chápu :-D ale prý se dají bakterie vytrénovat na luštěninovou stravu, že se pak toxické zamoření domácnosti nekoná :-D

      Vymazat
  2. Instinkt, to je, co jsem mé dceři říkala, když porodila své první dítě.
    Poslouchej své srdce, svůj hlas.
    Žádná kniha, byť sebelepší, žádný internet, sebemoudřejší, nenaznačí jako srdce mámy.
    Žena, inspirovaná sebou nemusí hledat otázky jinde, sama si odpoví a není tak limitovaná, že by eventuálně dělala něco špatně.
    Jsme to, co jíme. Souhlasím, že střeva jsou v lidském soukolí důležitá a mnohdy podceňovaná, přeji každému, aby si našel svou blahodárnou cestu, protože můj profesor chirurgie pravil : " ... když se pravidelně vyprázdníš a ve stejný denní čas, je tvůj orchestr zdravý a bude ještě dlouho hrát .. "
    Krásné dny a užívejte si to spolu.

    OdpovědětVymazat

Základní kámen

Terapie sdílením

Zdravím všechny zbloudilé duše, které se zaručeně čirou náhodou objevili na této stránce. Moje jméno je Zuzka a jsem mámou momentálně 10 m...